Ångtjänst – ångning vid Vestas vindpark i Mutkalampi, Finland

1) Kan du berätta lite om dig själv och jobbet här på Mutkalampi vindpark?

– Mitt namn är Jimmy Nielsen och jag jobbar som Site Manager här på Vestas vindpark i Mutkalampi. Vestas bygger 69 vindkraftverk för vår kund NEON här i Mutkalampi och vi har fullt ansvar för projektet. Det är första gången vi gör det i det här skalan. Vestas är byggherre för hela vindfarmen, vi har byggt vägarna, fundamenten, all infrastruktur, alla elledningar och står för själva vindturbinerna.

Site Manager Jimmy Nielsen från Vestas leder installeringen av 69 vindkraftverk i Mutkalampi, Finland med fast hand.

2) Jag har förstått att det här kommer att bli den största vindparken i Finland med 69 Vestas vindkraftverk. Hur långt in i projektet är ni och när är ni klara?

– Projektet inleddes sommaren 2020 med att bygga vägar och dylikt. Jag var inte med från starten eftersom själva turbindelen är mitt jobb. I januari 2022 startade vi med själva vindkraftsverkena och i mars inleddes de första installationerna och vi skall vara klara i skiftet juli/augusti med installationen av alla 69 vindkraftverk. Vi har fyra stora lyftkranar till hands och kommer att jobba sex dar i veckan och även på nätterna också. Inom 2022 skall vindkraftverkena vara anslutna till det finska elnätet och överlåtas till kunden och Vestas serviceavdelning.

3) Ni har vindparker över hela världen och möter extremväder i olika former när ni bygger. Vilka utmaningar är vanligast när det kommer till att bygga på vintern?

– Det blåser mycket på vintern och om det är kallare än -20 grader så kan vi inte installera. Turbinerna kan köra, men våra killar kan inte jobba då. Det blir svårt att installera när det är mycket snö och is, det är möjligt, men det tar extra lång tid. Medan det ännu är full vinter så är vi i en förberedelsefas, vi får in delar till siten som bladen, tornen, elektriska kablar och förbereder komponenterna samt monterar de första tornen där det inte blåser så mycket. Vecka 12 startar full installation och första lyftkranen anländer. Då får snön och isen gärna vara borta och vinden ha gått ner. Vi går mot bättre tider och planen är att jobba de bästa månaderna från april till augusti.

4) Vilka alternativ har man för att få bort snö och is medan man bygger ett vindkraftverk?

– Det finns många olika att sätt att göra det, men det som AMP gör här på siten är att ånga av och rengöra fundamenten för vindkraftverken. Våra fundament har en grop i betongen som man installerar 30–35 justeringsstöd av metall i. På justeringsstöden installerar vi sen tornet. Problemet är att nu på vintern är dessa gropar fyllda av is och snö och det är ingen lätt uppgift att hamra bort det och då får AMP komma in och använda sin mobila ångmaskin för att få bort snön och isen så vi kan montera justeringsstöden och har möjlighet att installera vårt första torn.

Ett igensnöat vindkraftsfundament innan AMP inlett sitt jobb.

5) När kom ni i kontakt med AMP för första gången?

– Jag kände till att de jobbat med Destia under BOP-fasen när de gjöt fundamenten förra vintern. De använde AMP för att få bort snö och is från armeringen. Vi tittade på olika möjligheter, men kom fram till att AMP var den bästa och billigaste lösningen för oss.

6) Har ni haft några särskilda utmaningar denna vinter?

– Vi har inte någon särskild utmaning i år. Vi har inte haft nån standby på grund av is och snö, men det beror ju också på att vi får in AMP och undviker standby pga av is och snö. Det finns många projekt där vi suttit med hammare och mejsel för att få bort is från fundamenten, men det tar lång tid och är inget trevligt jobb för våra installerare. Nu får vi in AMP två gånger i veckan några dagar innan vi ska installera och då hinner det inte snöa igen.

7) Hur skulle du beskriva deras sätt att jobba?

– De är professionella och har jobbat här på Vestas siten förr och vet vad som gäller. De är bra på att kommunicera och informerar mig direkt vad som händer. Jag vet hela tiden var de är, när de jobbat klart med varje fundament och när de är färdiga att köra hem.

Här har AMP skottat och skyfflat snö bort från vindkraftsfundamentet innan ångningen inleds.

8) Vem skulle du rekommendera AMP ångtjänster till?

– Jag vet att de jobbat med BOP och fundamentgjutning för vindindustrin tidigare, men jag känner inte till om våra konkurrenter har samma system som oss, men ångning är idealiskt för alla inom byggbranschen som vill ta bort is på ett snabbt och effektivt sätt.

Ett ångat och putsat vindkraftsfundament redo för installation.

9) Har du nåt att tillägga?

– Jag är väldigt nöjd med deras jobb och har inget negativt att säga. De är vänliga, öppna och fina att samarbeta med.


Obs! Under tiden uppdraget utfördes gick företaget under namnet Ammattipojat. År 2022 bytte vi företagsnamn till AMP Services Ab Oy och varumärkesnamnet AMP.

Lämna en kommentar